7 λόγοι για να χρησιμοποιήσετε το WordPress για το νέο σας website

Θέλετε να φτιάξετε το νέο σας website, blog ή την προσωπική σας ιστοσελίδα;

Αν η απάντηση στην πιο πάνω ερώτηση είναι “ναι”, σας δίνουμε 7 τουλάχιστον λόγους για τους οποίους θα πρέπει να σκεφτείτε το WordPress ως την πλατφόρμα για το site σας.

Στο άρθρο αυτό θα δούμε τι κάνει το WordPress να ξεχωρίζει από τις άλλες πλατφόρμες διαχείρισης περιεχομένου (CMS) και γιατί πάνω από το 65% το επιλέγει για να φτιάξει το δικό του website.

Έτοιμοι;

Σχετικά με το WordPress

Ακόμη και αν δεν ασχολείστε με ιστοσελίδες, είναι πάρα πολύ πιθανό να έχετε συναντήσει κάπου το όνομα WordPress. Πρόκειται για μια πλατφόρμα blogging που ξεκίνησε το 2003 απο τον Matt Mullenweg, γνωστός και ως “ο πατέρας του WordPress”. Απο τότε, η πλατφόρμα έχει λάβει πάρα πολλές βελτιώσεις και πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί σας μια πλήρης λύση για την διαχείριση του περιεχομένου σας καθώς και για eshops.

Τα κύρια θετικά σημεία που κάνουν το WordPress να ξεχωρίζει είναι τα παρακάτω:

1. Είναι εντελώς δωρεάν

Tο WordPress είναι δωρεάν για να το κατεβάσετε και να το εγκαταστήσετε στην υπηρεσία φιλοξενίας της ιστοσελίδας σας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε τίποτα για να το χρησιμοποιήσετε καθώς και οι όποιες περαιτέρω νέες εκδόσεις θα είναι κι αυτές δωρεάν με εύκολη αναβάθμιση μέσα από το διαχειριστικό περιβάλλον του WordPress.

2. Γίνεστε μέλος μιας μεγάλης κοινότητας

Οι οπαδοί και οι υποστηρικτές της πλατφόρμας είναι τεράστια και αυξάνεται καθημερινά με γρήγορους ρυθμούς. Αυτό συνεπάγεται την ύπαρξη ενός τεράστιου δικτύου πληροφορίας και υποστήριξης από απλούς χρήστες μέχρι και επαγγελματίες. Τα blogs και οι ιστοσελίδες που ασχολούνται με το WordPress είναι πάρα, μα πάρα πολλές και εκεί μπορείτε να βρείτε απαντήσεις σε ερωτήματα που μπορεί να έχετε ή ακόμα και να γίνετε μέλος της κοινότητας και να συμβάλετε κι εσείς.

3. Μεγάλη γκάμα πρόσθετων

Χάρη στην υψηλή δημοτικότητά του, έχετε στην διάθεσή σας μια τεράστια γκάμα προσθέτων (plugins) τα οποία προσθέτουν επιπλέον δυνατότητες για να κάνετε ακριβώς αυτό που θέλετε και δεν συμπεριλαμβάνεται στην αρχική εγκατάσταση.

Υπάρχουν πολλά δωρεάν (freeware), δωρεάν με έξτρα δυνατότητες επί πληρωμή (freemium) καθώς και επί πληρωμής (premium) πρόσθετα για να διαλέξετε και να κάνετε την ιστοσελίδα σας να κάνει αυτό που χρειάζεστε. Η πρώτη στάση για πολλά δωρεάν plugins είναι το repository του WordPress καθώς και άλλες ιστοσελίδες όπως το Code Canyon του Themeforest όπου όλα τα plugins είναι επί πληρωμή αλλά παρέχουν ταυτόχρονα και καλή υποστήριξη.

4. Μιλάει την γλώσσα σας

Η κοινότητα του WordPress έχει μεταφράσει το διαχειριστικό κομμάτι στο 100% οπότε δεν θα έχετε πρόβλημα να το δουλέψετε ακόμα και εαν έχετε λίγη ή καθόλου γνώση Αγγλικών. Ίσως στην αρχή να σας φανεί λίγο δυσνόητο αλλά μην ανησυχείτε, σίγουρα θα το συνηθίσετε μετά από κάποιες ώρες δουλειάς επάνω του. Αξίζει βέβαια να σημειώσω ότι τα διάφορα πρόσθετα (plugins) ή τα θέματα (themes) σπάνια παρέχονται στην Ελληνική γλώσσα.

Όσον αφορά στο μπροστά κομμάτι, δηλαδή αυτό που βλέπουν οι όλοι οι υπόλοιποι η πλατφόρμα έχει ήδη ενσωματωμένα θέματα με την Ελληνική τους μετάφραση. Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιείτε κάποια από τα θέματα που υπάρχουν ήδη έχετε στην διάθεσή σας πολλές λύσεις και επιλογές για μετάφραση. Για αυτό υπάρχουν πρόσθετα όπως το Polylang(δωρεάν), το WPML(επί πληρωμή) καθώς και το qTranslate Χ(δωρέαν).

5. Είναι εύκολο

Αυτό που διακρίνει το WordPress είναι η ευκολία η οποία παρέχει στον χρήστη/διαχειριστή με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι να το προτιμούν. Και όχι άδικα.

Ειδικά εαν χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα premium themes από το Themeforest θα μπορέσετε να έχετε ενα site με επαγγελματικό look και πολύ καλή λειτουργικότητα.

5. Ασφάλεια

Ως μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες, το WordPress έχει κατά καιρούς δεχτεί αρκετές επιθέσεις απο hackers και κακόβουλο λογισμικό με αποτέλεσμα η ασφάλειά του να έχει θωρακιστεί στις μετέπειτα εκδόσεις του.

Τα καλά νέα είναι οτι υπάρχουν αρκετά πρόσθετα που θα σας βοηθήσουν να θωρακίσετε ακόμα περισόττερο την ασφάλεια του WordPress σας. Αξίζει να αναφέρουμε το Wordfence,  το iThemes Security (δωρεάν) καθώς και το All in One WP Security.

6. Τρέχει σε οικονομικά πακέτα hosting

Για να έχετε την ιστοσελίδα σας σε “φόρμα” και να τρέχει σαν τον Κεντέρη, δεν χρειάζεται πλέον να πάρετε κάτι πάρα πολύ ακριβό όσο αφορά την υπηρεσία φιλοξενίας της ιστοσελίδας σας, γνωστό και ως hosting.

Προσωπικά προτείνω την πολύ αξιόπιστη και οικονομική λύση που λέγεται StableHost. Όλα μου τα site τρέχουν στους servers αυτής της εταιρείας η οποία δίνει μια πληθώρα “ανεβασμένων” χαρακτηριστικών σε σχέση με τον ανταγωνισμό συνδυάζοντας 5άστερη υποστήριξη (αρκεί να γνωρίζετε Αγγλικά) και τους προτείνω ανεπιφύλακτα.

Δείτε περισσότερα εδώ ή μπορείτε να εγγραφείτε μέσω της σελίδας επικοινωνίας μας.

7. Είναι γρήγορο

Σε ποιόν δεν αρέσουν οι γρήγορες ιστοσελίδες; Η απάντηση είναι σίγουρα “σε όλους”. Ακόμα και στο Google. Για να καταλάβετε καλύτερα σας παραθέτω κάποια στοιχεία:

  • 73% των χρηστών ίντερνετ κινητής τηλεφωνίας δηλώνουν ότι έχουν βρει ιστοσελίδες που ήταν αργές στην φόρτωσή τους.
  • 51% των χρηστών ίντερνετ κινητής τηλεφωνίας δηλώνουν ότι έχουν βρει ιστοσελίδες που κρασάρανε, πάγωσαν ή εμφάνισαν κάποιο σφάλμα.
  • 38% των χρηστών ίντερνετ κινητής τηλεφωνίας δηλώνουν οτι έχουν βρει ιστοσελίδες που δεν ήταν διαθέσιμες.
  • 47% των καταναλωτών περιμένουν την ιστοσελίδα να φορτώσει σε 2 δευτερόλεπτα ή λιγότερο.
  • 40% των ανθρώπων εγκαταλείπουν την ιστοσελίδα εάν κάνει πάνω από 3 δευτερόλεπτα να φορτώσει.
  • Μια καθυστέρηση 1 δευτερολέπτου στην απόκριση μιας σελίδας μπορεί να ρίξει τις πωλήσεις κατά 7%.
  • Εαν ένα online shop βγάζει 100.000 ευρώ την ημέρα, μια καθυστέρηση 1 δευτερολέπτου είναι ικανή να κοστίσει 2.5 εκατομμύρια σε χαμένες πωλήσεις.

Από τα πιο πάνω στοιχεία καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι η ιστοσελίδα μας να φορτώνει γρήγορα.

Για να επιτύχετε το WordPress site σας να έχει γρήγορη φόρτωση φροντίστε τα παρακάτω:

  • Οι εικόνες σας να είναι βελτιστοποιημένες και όχι μεγαλύτερες από αυτό που χρειάζεται.
  • Χρησιμοποιήστε Gzip compression.
  • Χρησιμοποιήστε το WP Super Cache ή το W3 Total Cache η εγκατάστασή σας κυριολεκτικά μπορεί να “πετάξει με πολύ γρήγορους χρόνους φόρτωσης.

Θα αναφερθώ εκτενώς σε επόμενο άρθρο για όλες τις τακτικές που θα χρειαστεί να ακολουθήσετε για να έχετε μια πολύ γρήγορη φόρτωση στην ιστοσελίδα ή το blog σας.

Συμπέρασμα

Το WordPress είναι μια ολοκληρωμένη λύση ή οποία ενδείκνυται τόσο για αρχάριους όσο και για πιο έμπειρους χρήστες. Με λίγη εξοικείωση θα μπορέσετε να φτιάξετε ακόμα και εντελώς μόνοι σας την ιστοσελίδα ή το blog σας ή ακόμα και να βγάλετε χρήματα από αυτό.

Θα χρειαστεί λίγος χρόνος και αφοσίωση στην αρχή αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Σε περίπτωση που χρειαστείτε οποιαδήποτε συμβουλή ή βοήθεια μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Ποια είναι λοιπόν η άποψή σας για το WordPress; Θα το χρησιμοποιούσατε στο δικό σας website; Το χρησιμοποιείτε ήδη; Αφήσετε το σχόλιό σας κάτω από αυτό το άρθρο.